Čokoladni mafini

Oct 3, 2015


Pin It



Sastojci:
  • 5 jaja;
  • 5 kašika brašna;
  • 5 kašika šećera;
  • vanilin šećer;
  • 200 grama čokolade za kuvanje;
  • 125 grama margarina za kolače.
Pre pripreme spremiti kalup za mafine u koje ćete staviti korpice za mafine i uključiti rernu na 250 stepeni.

Na pari istopiti čokoladu za kuvanje i margarin ili maslac i nastaviti sa daljom pripremom.

Odvojiti žumanca od belanaca i u posebnim činijama umutiti belanca sa šećerom i vanilim šećerom dok smesa ne postane penasta. Zatim u drugoj posudi umutiti žumanca sa brašnom. Smesa od žumanaca će biti gusta, ali joj postepeno dodajte umućena belanca i mutite mikserom par minuta, odnosno dok smesa ne postane homogena.

Gotovoj smesi dodati rastopljenu čokoladu i margarin i mutiti mikserom još koji minut, dok ne dobijete homogenu smesu.


U pripremljene korpice ravnomerno ulivajte smesu uz pomoć kutlače, kašike za sladoled ili šta god nađete praktičnim. Ubaciti u zagrejanu rernu i peći oko 5-15 minuta, u zavisnosti da li koristite kalup za male ili veće mafine.

Od ove količine dobije se 12 većih mafina, odnosno dobije se taman toliko smese da se popune sve korpice. Ja ovaj put nisam, ali sledeći sigurno hoću, a vi možete dodati i seckane lešnike, kikiriki, orahe, bademe... a ako ste veliki ljubitelj čokolade onda možete staviti i dodatne komadiće čokolade u gotovu smesu pre pečenja. Kako komadići čokolade, lešnika ili bilo čega drugog što koristiti ne bi pali na dno mafina prilikom pečenja prethodno ih uvaljajte u malo brašna, pa zatim dodajte u smesu za mafine.

Hvala Jeleni na receptu!


1 komentara :

Angie Schneider on October 4, 2015 at 10:42 AM said...

Those chocolate muffins look ever so tempting and scrumptious.

Post a Comment

  

back to top