Lazanje sa piletinom

Oct 23, 2013


Pin It


    Sastojci:
  • 400 grama pileceg belog mesa
  • 200 grama sampinjona 
  • Jedna manja glavica crnog luka
  • Jedan cen belog luka
  • 200ml pavlake za kuvanje 
  • 50ml paradajz soka ili pelata
  • Zacini po zelji

      Besamel sos:
  • 300 ml mleka
  • 1 velika kasika brasna
  • Jedna kasicica mesavine zacina
  • Jedna kasicica seckanog persuna
  • Jedno pakovanje kori za lazanje (500 grama)

 

Pilece belo meso samleti u masini za mlevenje mesa. Sampinjone oprati i iseci na listice zeljene debljine. Crni i beli luk sitno iseci.

U tiganj sipati malo ulja, taman toliko da prekrije dno tiganja. Kada se ulje blago zagreje dodati crni luk i dinstati oko 2 minuta, dok blago ne potamni, zatim dodati beli luk i dinstati oko jos jedan minut. Dodati sampinjone i preko njih sipati malo soli kako bi sto pre pustili vodu. Dinstati sampinjone dok ne ispari sva voda koju su pustili i dok ne potamne (sve spremati na umerenoj vatri kako ne bi zagorelo).

Kada su sampinjoni gotovi dodati mleveno pilece meso. Dinstati oko 5 minuta dok meso ne bude gotovo. U postupku pripreme meso dodatno usitnite varjacom. Dodati zacine po zelji. Nemojte preterivati sa zacinima jer ce i besamel sos biti zacinjen. Na ovu kolicinu ja dodam jednu kasicicu mesavine suvih zacina. Kada je meso gotovo dodati pavlaku za kuvanje i paradajz sok ili pelat, ostaviti da se dinsta oko 5 minuta na laganoj vatri a zatim skloniti i krenuti sa pripremom besamel sosa.
______________________________________________
Od 300 ml mleka odvojiti oko 100 ml u solju, a ostatak staviti u serpu i ostaviti dok ne provri, na srednju vatru. Onih 100 ml mleka dobro pomesati sa jednom punom kasikom brasna, da se ne dobije glatka smesa bez grudvica. Kada je mleko u serpi provrelo, postepeno dodajte mleko iz solje, brzo mesajuci, kako besamel ne bi zagoreo. Sos ne treba da bude jako gust, kao kada se pravi besamel sos kao prilog uz meso, treba da bude malo redji. Kada je sos gotov skloniti serpu sa ringle, dodati jednu kasicicu mesavine zacina i jednu kasicicu suvog ili svezeg persuna. Dobro promesati.

Ja koristim sveze Natura Vita kore za lazanje koje nije potrebno prethodno kuvati. Ukoliko koristite neke druge kore na kojima pise da ih je potrebno kuvati mozete preskociti taj korak, jer ce se kore skuvati prilikom postupka pecenja.

Uzeti odgovarajucu ciniju za pecenje, premazati je sa malo ulja i staviti prvu koru, sipati sos od mesa (oko 2 male kutlace) i besamel sos (isto oko dve male kutlace), staviti narednu koru i ponavljati postupak dok se ne utrose svi sastojci. Na poslednju koru ide samo besamel sos, i to malo vise nego sto stavljate izmedju ostalih kora.

Ako pravite u tepsiji vecih dimenzija, tako da dve kore idu dole, onda prvo prebrojte kore i ravnomerno rasporedite meso i besamel, tako da bude za svaku koru. Po zelji mozete izmedju svake kore dodati i malo parmezana.

Lazanje prekriti alu folijom i peci u zagrejanoj rerni 30 minuta na 250 stepeni a zatim izvaditi iz rerne, skinuti alu foliju i peci je jos oko 20 minuta na 180 stepeni.

Gotove lazanje ostaviti da odstoje oko 10-20 minuta pre serviranja.

0 komentara :

Post a Comment

  

back to top