Pasta alla Carbonara

Feb 13, 2012


Pin It



  Sastojci (za jednu osobu):
  • Testenina po izboru
  • Oko 100 grama pancete
  • Jedna manja glavica crnog luka
  • Jedan cen belog luka
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • Jedno jaje
  • Suvi zacini

U serpu staviti vodu za testeninu i ostaviti dok ne prokljuca. Jedno manje jaja izvaditi na sobnu temperaturu. Krenuti sa pripremom sastojaka za sos.

Crni luk sitno iseckati ili izrendati. Beli luk isto sitno iseckati. Pancetu iseci na kocke zeljene velicine. Kada je voda krenula da kljuca dodati testeninu i kuvati prema uputstvu sa kesice. Kada je gotova ocediti je od vode.

U manju serpu dodati malo ulja i crni luk. Staviti na srednju vatru i ostaviti dok se ne zagreje, a zatim smanjiti na slabiju vatru. Luk dinstati oko 2-3 minuta, a zatim dodati i beli luk i dinstati jos oko 1 minut. Dodati iseckanu pancetu i prziti je oko 5 minuta na slabijoj vatri, dok ne postane hrskava i ne dobije tamniju boju.



Serpu skloniti sa vatre na oko pola minuta, a zatim dodati pavlaku za kuvanje, vratiti na ringlu i dinstati oko 5 minuta uz povremeno mesanje. Dodati suve zacine po izboru (na ovu kolicinu ja sam dodala oko pola kasicice vegete i malo suvog persuna) i sve dobro promesati. 

Serpu opet skloniti sa vatre, iskljuciti ringlu i ostaviti da odstoji isto oko pola minuta, a zatim dodati jaje. Sve dobro izmesati dok smesa ne postane homogena. Vratiti serpu na ringlu i ostaviti da odstoji oko 1 minut uz neprestano mesanje. Pazite da se jaje ne isprzi, nego da se samo termicki obradi i ostane u obliku sosa.

Gotov sos sipati preko testenine, dekorisati i servirati.

4 komentara :

Anonymous said...

Njam njam

Zora on February 13, 2012 at 6:19 PM said...

Recept deluje tako jednostavno, a pasta je zaista fenomenalna. Verujem da je izuzetno blagog i predivnog ukusa...

Marina on February 13, 2012 at 8:59 PM said...

Uf, fino.. Ali bilo bi pogubno za moju dijetu :D

Hrvoje (Medo) on April 7, 2012 at 12:04 AM said...

Slično se carbonara radi i kod mene samo bez jaja (tko ne zna, niti ne primjeti a nema jaja) i uz dodatak malo konjaka i bijelog vina.

Post a Comment

  

back to top