Pohovani pileci bataci

Dec 24, 2011


Pin It



       Sastojci (za jednu osobu):
  • Dva pileca bataka
  • Jedno jaje
  • Malo brasna
  • Tri pune kasike prezle
  • Dve kasicice susama
  • Zacini za piletinu, drugi zacini po zelji ili marinada

Po mogucstvu birati manje batake, jednostavnije je za przenje, odnosno potrebno je manje vremena da se isprze. Sa bataka skinuti kozuru. Posuti ih zacinom za piletinu, drugim zacinima po zelji, ili ih ostaviti par sati da odstoje u nekoj marinadi. 
Uzeti tri tanjira, jedan duboki za jaje i dva plitka. U dubokom tanjiru umutiti visljuskom jedno jaje, par minuta, dok ne postane penasto. U drugi tanjir sipati brasno, a u trecem pomesati prezlu sa susamom.
Batake prvo uvaljati u brasno, zatim u jaje i na kraju dobro uvaljati u prezlu i susam, a zatim odloziti sa strane.



U dublji tiganj dodati ulje, otprilike 4cm dubine. Staviti na najslabiju vatru dok se ulje ne ugreje. Kada je ulje zagrejano staviti batake u tiganj. Uzeti poklopac i preklopiti tiganj, ali ne skroz, tako da ima mali otvor. Na taj nacin cete dobiti przene batake koji su socni iznutra, zbog vazduha koji se zadrzava u tiganju.
Na svakih 5 minuta batake okrenuti, tako da budu przeni sa svake strane. Najbolje da ih okrecete pomocu kuhinjske hvataljke. Prziti ih dok ne dobiju zlatnu boju (otprilike oko 25-30 minuta na najslabijoj vatri).

Gotove batake izvaditi na papirni ubrus i ostaviti minut da ubrus upije visak ulja. Servirati uz peceni kromir i tartar sos.


10 komentara :

Zondra Art on December 24, 2011 at 6:33 PM said...

Krasno izgledaju!

Sve najbolje za Božić i Novu godinu ti želim!

Taša on December 25, 2011 at 9:18 AM said...

Hvala Zorana, takodje, sve najbolje :)

Milena said...

Mogu li prvo skuvati batake, pa ih pohovati, kako je ukusnije? Hvala!

Taša on December 25, 2011 at 6:34 PM said...

Mogu se i prvo skuvati. U tom slucaju nema potrebe da ih spremate sa poklopcem preko tiganja, nego ih samo isprzite dok se ne stvori zlatna korica. I jedni i drugi su jako ukusni :)
Pozdrav

Antigona's Orchid on December 26, 2011 at 1:20 PM said...

Mmmmm kako dobro izgleda, krenula mi voda na usta.

Nevena R on December 27, 2011 at 4:43 PM said...

Ja isto pravim ovako, i fantasticno mi ispadnu svaki put :)

ninakuhinja on December 28, 2011 at 1:19 PM said...

ja u posljednje vrijeme isto stavljam sezama u pohanje, jako fina kombinacija

kuhinje on January 10, 2012 at 11:03 PM said...

Jako lepo jelo...

Ja samo praktikujem da to budu bataci od domacih pilica, patke, guske ili curke... Svaki je lep na svoj nacin...

Dok od tovnih pilica mi to nije to...

Ukus je bolji a i malo se bojim jel ih hrane koncentratima gde idu antibiotici i sto cuda...

U svakom slucaju svako jelo koje spremimo u nasoj kuhinji je bolje neko ono gotovo ili iz restorana...

Anonymous said...

pRVI PUT NA OVOJ STRANICI. FENOMENALNO A FOTOGRAFIJE SU NEŠTO POSEBNO, A TEK SERVIRANJE...
SAMO NAPRIJED, POZDRAV, SILVANA

Anonymous said...

4 cm ulja? nije štamparska?

Post a Comment

  

back to top