Lenja pita sa malinama

Dec 19, 2011


Pin It



   Kora:
  • 200 grama brasna
  • Pola kesice praska za pecivo
  • 125 grama margarina za kolace
  • Jedno zumance
  • Jedna puna kasika secera
  • Mleka po potrebi

    Fil:
  • 500 grama malina
  • 7 punih kasika secera
  • Oko 250 grama mlevenih oraha ili keksa

Kora: Margarin pre pripreme izvaditi na sobnu temperaturu kako bi omeksao. Kada omeksa margarin dodati u ciniju sa zumancetom i secerom. Dobro umutiti mikserom dok se smesa ne izjednaci. U posebnoj ciniji izmesati brasno sa praskom za pecivo, a zatim dodati u umucen margarin. 
Pocnite lagano rukama da mesite testo. U pocetku moze delovati previse suvo, ali nemojte jos dodavati mleko. Sto duze budete mesili margarin ce pustati malo tecnosti, tako da mozda nece ni biti potrebe da dodajete mleko. Ukoliko je ipak, posle 5 minuta testo i dalje previse suvo mozete dodati malo mleka (samo par kapi). Testo cete najbolje umesiti ukoliko ga podelite na nekoliko delova i pravite loptice, a zatim sve loptice spojite u jednu masu.
Gotovo testo podeliti na dva jednaka dela. Lagano razvuci oklagijom na pobrasnjenoj povrsini. Ukoliko se testo lepi za oklagiju dodajte malo brasna preko testa.
Problem moze biti kako preneti testo, zato je najbolje razvijati ga na papiru za pecenje. Odseci papir za pecenje odredjene velicine (ja sam pravila u plehu dimenzija 20x22). Na papiru razviti testo istih dimenzija i preneti ga u pleh zajedno sa papirom za pecenje. Na drugom papiru za pecenje (istih dimenzija) razviti drugu polovinu testa i ostaviti dok ne pripremite fil.



Fil: Maline odmrznuti i dobro ocediti od soka. Mozete ih usitniti u blenderu, ili posle dok ih budete kuvali.
Dodati ih u serpu zajedno sa secerom i mesati na srednjoj vatri dok se secer ne istopi. Ukoliko maline niste usitnili u blenderu onda probajte prilikom kuvanja da ih sto bolje usitnite pomocu varjace ili kasike. Kada se secer istopio skloniti maline sa vatre. Postepeno dodavati mlevene orahe ili mleveni keks, dok ne dobijete gustu smesu (gustine otprilike kao puding). 
Kolicinu secera mozete prilagoditi svom ukusu. Posto su maline kiselkaste zahtevaju malo vise secera. Ukoliko pravite pitu sa nekim drugim vocem prilagodite kolicinu secera u zavisnosti od vaseg ukusa.
Gotov fil preliti u pleh preko prve kore.
Drugu koru, koja je na papiru za pecenje, pazljivo preneti u pleh, ali ovaj put da papir za pecenje dodje gore, kako biste ga mogli skinuti. Znaci, on sluzi samo za prenosenje kore u pleh. Mozete preneti koru i bez papira za pecenje, kako vam je lakse. Gornju koru lagano izbusiti visljuskom na nekoliko mesta, kako bi pita mogla da "dise" prilikom pecenja.



Ukljuciti rernu na 200 stepeni, cekati da se ugreje. U zagrejanu rernu staviti pleh i ostaviti lenju pitu da se pece oko 40 minuta. Kada je lenja pita gotova izvaditi je iz rerne, ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim je servirati, ili ostaviti u frizider do serviranja. Najlepsa je tek posle dva dana ;)

Pitu sam pravila tako sto sam prepolivila kolicinu sastojaka za koru, dok sam sastojke za fil ostavila kako pise u originalnom receptu (mamin recept :) ), jer volim kada ima vise fila. Ukoliko hocete mozete udvostruciti sastojke za koru, sastojke za fil ostaviti iste i praviti pitu u vecem plehu.

Srecna slava svima koji danas slave Svetog Nikolu.

4 komentara :

Miki on December 19, 2011 at 12:57 PM said...

Ovo je odlicna ideja! Ja obozavam maline i sigurna sam da bi me ovakva lenja pita odusevila! :)

Marija on December 19, 2011 at 6:35 PM said...

Joooj, kako dobro izgleda!!!
Moraću da probam ;))

Tamara on December 19, 2011 at 8:13 PM said...

baš lijepo izgleda! nisam nikada pravila ovakvu pitu sa malinama

Nevena R on December 27, 2011 at 4:44 PM said...

Ovo moram probati, bas volim maline :)

Post a Comment

  

back to top