Uskršnje zeke

Apr 24, 2011


Pin It

 Hristos Voskrese, srecan Uskrs!


Ideja za ove zeke je sigurno svima poznata i pronasla sam je na blogu Minjina kuhinjica, s tim da je recept drugaciji.


Testo za uskrsnje zeke zamesiti prema ovom receptu. Mozete i prepoloviti sastojke ukoliko zelite manju kolicinu. Vazno je da se testo ni malo ne lepi. Jedino sto sam promenila jeste da sam dodala pola kolicine ostrog brasna i pola kolicine mekog brasna.

Od pripremljenog testa uzimati loptice zeljene velicine. Ja sam pravila malo vece zeke jer sam ih punila nadevom od kecapa, sira, origana i praske sunke. Mozete praviti i prazne zeke sto je dosta jednostavnije.

Ako pravite punjene zeke uzeti testo i razviti na debljinu oko 0,5cm. Iseci testo na kvadratice i svaki kvadratic filovati. Krajeve premazati sa malo vode, kako bi se testo bolje zalepilo. Uzeti krajeve i pritisnuti ih da se zalepe. Postupak je isti kao kod pravljenja buhtli.

Uzeti pripremljene loptice i staviti u tepsiju (ili oblozenu papirom za pecenje ili blago nauljenu). Uzeti jedne ciste makaze sa dugim i tankim ostricama. Blago zeseci vrh loptice kako biste dobili usi od zeke. Pazite samo ako pravite punjene zeke da ne zasecete previse, kako fil ne bi cureo.

Uzeti cackalicu i pomocu nje napraviti malo mesta za oci. A za oci mozete koristiti biber u zrnu.

Gotove zeke premazati za zumancetom. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Zeke staviti u vec zagrejanu rernu i peci ih oko 30-35 minuta.

Ukoliko ne zelite punjene zeke onda je postupak mnogo jednostavniji. Uzimati malo testa i formirati u loptice zeljene velicine. Loptice odmah redjati u pripremljenu tepsiju, blago zaseci makazama i staviti biber u zrnu kao oci. Zeke premazati zumancetom i staviti da se peku.


17 komentara :

Zondra Art on April 24, 2011 at 12:01 PM said...

Preslatki su ti zečići Taša!
Sretan Uskrs!

Marina Milosevic on April 24, 2011 at 12:04 PM said...

Vaistinu voskrese :) Presladak je :) jedva cekam :)

Cipelica on April 24, 2011 at 12:18 PM said...

Srecan uskrs. :)

Nale on April 24, 2011 at 2:23 PM said...

Vaistinu Voskrese! Slatki, mali zercovi! Sve najbolje.

mignonne on April 24, 2011 at 5:21 PM said...

Bas su medeni...sve najlepse za danasnji praznik i svako dobro tebi i tvojima, cekamo receptek!;)))

Tamara on April 24, 2011 at 5:53 PM said...

preslatki su; sretan Uskrs!

maslinka on April 24, 2011 at 7:03 PM said...

Sretan Uskrs!

Maja on April 24, 2011 at 7:18 PM said...

Vaistinu Voskrese! Zeke su preslatke :)

Zora on April 24, 2011 at 7:31 PM said...

Srećan Uskrs tebi i tvojima! Zeka je sladak, čekamo recept!

Maja on April 24, 2011 at 8:18 PM said...

Srecan Uskrs i tebi!!A zeke su preslatke:))

Marijana on April 24, 2011 at 9:13 PM said...

Vaistinu Voskrese! Prelepe su zeke!

Shacky on April 24, 2011 at 9:25 PM said...

Sretan Uskrs Tašo! Slatki su zečići!

jacamaca on April 24, 2011 at 9:43 PM said...

Vaistinu vaskrse! Srecan i radostan Uskrs tebi i tvojoj porodici! Zeka je presladak!!!

Taci on April 24, 2011 at 10:27 PM said...

Srecan Uskrs i uskrsnji praznici!

Branka - byB on April 24, 2011 at 10:49 PM said...

Prekrasni zečići !
Tebi i tvojima želim Sretan Uskrs i lijepe i vesele blagdanske dane !

Jelena on April 26, 2011 at 10:41 AM said...

Vaistinu voskrese!

Ankica on May 3, 2011 at 8:34 AM said...

Draga Tasa,tako mi je zao sto ove zeke nisam videla ranije,da ih i sama napravim za Uskrs!Pamtim mesto i recept,bice jos prilika,zar ne? Pozdrav!

Post a Comment

  

back to top