Chocolate chip cookies (Keksici sa komadicima cokolade)

Mar 21, 2011


Pin It




 Sastojci:
  • 250 grama mekog (glatkog) brasna
  • 100 grama secera
  • Pola kesice praska za pecivo
  • Jedna kasicica kakaa
  • 125 grama margarina za kolace
  • Po potrebi malo mleka
  • 100 grama cokolade za kuvanje



U ciniju sipati brasno, dodati secer, prasak za pecivo i kakao. Sve dobro izmesati kasikom. 

Dodati i margarin. Ukoliko je upravo izvadjen iz frizidera i nije odstojao na sobnoj temperaturi rastopite ga na pari. Medjutim ukoliko je mekan, i odstojao je na sobnoj temperaturi nema potrebe da ga topite na pari. 

Sve dobro izmesati dok brasno ne upije sav margarin.
Dobicete smesu koja ne lici na testo, ali u pocetku treba tako da izgleda. Uzmite mali deo smese, i stiskajuci pokusajte da je oblikujete u loptu. Ukoliko ne uspete u celu smesu dodati oko 2 kasike mleka, zatim opet sve dobro promesati. Praviti male loptice od testa. Loptice dobro pritiskajte rukom, kako biste dobili elasticno testo, koje se posle nece raspadati. Kada ste zavrsili, uzmite sve loptice i oblikujte jednu veliku. Vratiti je u ciniju, prekriti najlon folijom i ostaviti da odstoji u frizideru oko 30 minuta.

Za to vreme uzeti cokoladu za kuvanje i iseci je na male komadice. Trudite se da ne dirate puno rukama cokoladu jer ce poceti da se topi.
Nakon 30 minuta testo izvaditi iz frizidera, dodati komadice cokolade i sve dobro premesite, kako bi se komadici cokolade rasporedili po celom testu.

Radnu povrsinu pospite sa brasnom i razvijte testo na zeljenu debljinu, oko par cm. U vecu tepsiju staviti papir za pecenje.

Casom vaditi krugove od testa i redjati u pleh. Preporucujem da uzmete casu sa malo manjim otvorom, jer ce se kolacici prilikom pecenja malo rasiriti. Kada ste zavrsili testo premesite, ponovo razvucite oklagijom i vaditi krugove pomocu case. 



Postupak ponavljati dok ne utrosite svo testo.

Gotove kolacice redjati u tepsiju, na papir za pecenje, i napravite malo razmaka izmedju jer ce narasti tokom pecenja.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti unutra tepsiju. Kolacice peci oko 10-15 minuta.

Od ove kolicine dobije se oko 25 kolacica srednje velicine.


13 komentara :

Juliet's pen / Jovana on March 21, 2011 at 4:08 PM said...

mnjamiiii!:) ti si umetnik!:)

Jelena on March 21, 2011 at 4:42 PM said...

Znači može i čokolada da se secka. Jela sam original i mislila sam da naša čokolada neće izdržati a da se ne otopi. Odlično.

Jovana on March 21, 2011 at 4:49 PM said...

Sjajni su!!

Taša on March 21, 2011 at 4:56 PM said...

Jovana, Jelena, Jovana :) Hvala vam puno :*

Jelena, da, moze cokolada za kuvanje, nece se istopiti. Sa mlecnom cokoladom nisam probala mada sigurna sam da bi se ona vrlo brzo istopila. Inace u Hr sam videla chocolate chips i sad mi je zao sto nisam kupila :( ali cim opet budem isla kupicu sigurno. Imaju 100 raznih ukrasa za torte i kolace, koje nisam vidjala kod nas, i to u obicnom supermarketu :)

Jelena on March 21, 2011 at 6:20 PM said...

Mislim da bi se mlečna istopila, ali ako ovako može nema potrebe da kupuješ chocolate chips, ovo je sasvim ok.

Nada on March 21, 2011 at 9:09 PM said...

Mmm..super su!

Taša on March 22, 2011 at 8:46 AM said...

Jelena, nekako mi lepse izgleda sa chocolate chips, videcu, ako nadjem kupicu, za neki drugi put :)

Nado, hvala :)

Vanja Milicevic on March 24, 2011 at 2:20 PM said...

kakooo sam ja ovo propustilaaa???
pa prelepi su, obozavam ovakve keksice!bravooo!:**

Anonymous said...

prelepo mirise dok se peku..mmmmm, jedino sto je proslo vec 15 min o oni jos meki, izgleda da ce mojim trebati nesto duze da se ispeku :)

funny said...

Upravo ih stavljam da se peku, nadam se da ce biti ok :)

Anonymous said...

koliko dana se mogu cuvati ispeceni? ja bih the napravim vise tura odjednom, pa me zanima koliko mogu the stoje?

Taša on May 26, 2012 at 4:57 PM said...

Mislim da bi mogli da stoje i vise od nedelju dana. Naravno, cuvati u nekoj zatvorenoj ciniji, kako se ne bi osusili :)

Anonymous said...

Napravila juce, pojedeni juce :))). Dodala malo vise kakaa, pa ispali cokoladni. Predobri su :))))

Post a Comment

  

back to top