Peceni krompir

Feb 12, 2011


Pin It
Dodaj.rs



 Sastojci:
  • Krompir
  • Ulje
  • So
  • Suv ili svez persun



U serpu sipati vodu i staviti je na ringlu da provri. Za to vreme krompir oljustiti, dobro oprati i iseci na komade zeljene velicine. Kada oljustite krompir ne sme dugo stajati, jer ce potamneti. Ukoliko ga ranije oljustite nego sto cete ga pripremiti, do pripreme ga spustite u vodu sobne temperature.

Kada je voda u serpi provrela, dodati pola kasicice soli i polako spustiti krompir. Kuvati ga oko 15 minuta na srednjoj vatri. Ne sme skroz da se skuva jer ce u daljoj pripremi izgubiti svoj oblik i pocece da se kruni. Kada je krompir pri kraju rernu ukljuciti na 225 stepeni. 



Iz serpe u kojoj je krompir odasuti svu vodu a krompir ostaviti u serpi. Dodati oko 1 kasicicu soli na 500 grama krompira i jednu kasicicu suvog persuna. Sve pazljivo promesati, najbolje kasikom. Zbog ove faze je bitno da krompir nije skroz kuvan, nego samo delimicno, jer da je skroz kuvan prilikom mesanja bi izgubio svoj oblik.

Posoljen krompir staviti u tepsiju i preliti ravnomerno od gore sa malo ulja. Kada se rerna ugrejala staviti tepsiju unutra i ostaviti da se pece oko 30 do 40 minuta, ako volite hrskaviji krompir. 

Negde na pola pecenja izvaditi tepsiju i opet promesati kasikom, zatim vratiti u rernu i ostaviti da se pece. Gotov krompir izvaditi iz rerne i servirati kao prilog.
Ako pripremate krompir na ovaj nacin dobicete krompir koji je iznutra sladak i mekan, kao kuvani, a spolja hrskav.


6 komentara :

MilaJeDraga on February 12, 2011 at 1:56 PM said...

Ovo mi je omiljena namirnica. Sa kilogram krompira i razlicitim zacinima moze da se napravi milion razlicitih kombinacija :)

Κάθαρσις on February 12, 2011 at 8:16 PM said...

Tko ne voli pečeni krumpir? Ja ga isto blanširam prije pečenja, ali u mikrovalnoj. Ovo s peršinom je jako dobra ideja, trba probati!

Nina on February 12, 2011 at 8:34 PM said...

jako dobro, sviđa mi se ovaj način pripreme, ja radim nešto drugačije, ali isprobat ću i ovako

Vanja Milicevic on February 13, 2011 at 10:39 AM said...

obozavam, krompir, mogla bih da ga jedem svaki dan! :) moja hrana... ;)

Nale on February 13, 2011 at 1:51 PM said...

Odličnoooo

Taša on February 15, 2011 at 11:11 AM said...

Hvala vam puno :) I ja obozavam krompir na 1001 nacin :)

Post a Comment

  

back to top