Kroketi od krompira

Feb 9, 2011


Pin It
Dodaj.rs



 Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • Jedna i po kasicica soli
  • Jedno jaje
  • Oko 4-5 kasika ostrog brasna

I jos:
  • Malo ulja
  • Dva jaja
  • Prezle



Pozeljno je da krompir bude star. Ali ono sto je najvaznije kod ovog recepta jeste da se krompir kuva neoljusten kako se ne bi "napio" vode, jer ce u tom slucaju kasnije, prilikom pravljenja testa, postojati potreba da dodate vise brasna.

Dakle, oko 1 kg krompira dobro oprati pod mlazom vode i stavljati tako neoljusten u serpu sa vodom. Kada dodate sav krompir u serpu, staviti je na ringlu i ukljuciti na srednju vatru. Staviti poklopac na serpu tako da bude blago otklopljena i kada voda provri ostaviti krompir da se kuva oko 40 minuta.



Najbolje da za kuvanje izaberete manje komade krompira, jer mu treba manje vremena da se skuva. Ukoliko stavite veci krompir samo kuvanje moze da potraje i preko 1h.

Nakon 40 minuta iskljuciti ringlu i pazljivo prosuti vodu, tako da u serpi ostane samo kuvani krompir. Ostaviti ga oko 10 minuta da se malo prohladi. Zatim ga uzeti pazljivo kuhinjskim ubrusom, salvetom ili nekom krpom, zaseci blago nozem uzduz i oguliti koru sa krompira. Pazite da se ne opecete, jer je poznato da krompir dosta dugo zadrzava toplotu.



Kada ste ogulili sav krompir dodati ga u vecu ciniju i ispasirati tako da dobijete pire. Krompir ce biti dosta tvrdji nego inace kada ga kuvate bez ljuske, ali takav i treba da bude kada pravite krokete, jedino sto cete se mozda malo vise pomuciti da bi ste ga usitnili.

Kada je krompir ravnomerno pasiran dodati jednu i po kasicicu soli i jedno prethodno umuceno jaje. Ukoliko je smesa suvise gusta da biste promesali varjacom ili kasikom, nastavite rukama. Sve dobro izmesati dok ne dobijete kompaktnu smesu.



Na kraju dodati oko 4-5 kasika brasna, kako se testo ne bi lepilo. Od pripremljenog testa praviti krokete zeljenog oblika - loptice, valjke ili u obliku pljeskavica. Ja sam od svega po malo, mada su mi najsladje ove u obliku loptica :)

Kada pravite valjcice najbolje je da uzmete vise testa i rukama ga oblikujete u jedan veci valjak, odsecete sa svakog kraja po malo smese, kako bi sve bilo ravno, isecete jedan valjak zeljene duzine i zatim njega koristite kao "kalup" za secenje ostalih.



Isto i kod kroketa u obliku pljeskavica, uzmete vise testa, razvucete ga na zeljenu debljinu i vadite krugove pomocu neke solje ili case.


Pripremljene krokete uvaljati u jaje, a zatim i u prezlu. Zatim vratiti na tacnu i ostaviti ih dok ne zavrsite sa ostalim kroketima. 



U serpu dodati ulja. Ne treba previse kako bi kroketi plivali u ulju, ali ni premalo, na primer kao kada dinstate luk. Sacekajte da se ulje zagreje. Ja krokete przim na najslabijoj vatri. Pazljivo spustati krokete, najbolje pomocu kuhinjske hvataljke i prziti ih sa svake strane dok ne dobiju zlatnu hrskavu koricu.

Krokete mozete servirati kao prilog uz glavno jelo ili kao toplo predjelo uz neki umak.


14 komentara :

Marijana on February 9, 2011 at 11:42 AM said...

Divne slike, kao i postupak pripreme.

Nada on February 9, 2011 at 11:45 AM said...

Ajme Taša odlično izgledaju kroketi, jako primamljivo. Ja ih volim jako i moji u kući ali doista ih rijetko radim, što pod hitno moram mijenjati...hvala ti za ovaj super receptić!

Jafi on February 9, 2011 at 12:55 PM said...

Super si sve uslikala i napravila :)

Miodrag Surac on February 9, 2011 at 2:01 PM said...

Tasa sto ti dobro izasli, prava majstorica u kuvanju. Pozdrav...

Jelena on February 9, 2011 at 2:58 PM said...

Ja krokete mogu i same jesti toliko ih volim. Jako su ti lepo ispali ovako osunčani!

Sandra on February 9, 2011 at 4:14 PM said...

Fantasticna ideja..nisam probala ali cu morati s'obzirom da obozavam krompire!

Taša on February 9, 2011 at 5:03 PM said...

Hvala vam svima puno na divnim komentarima :)

Nado, i ja ih bas jako volim a isto ih bas retko pravim. Steta, jer su bas bas ukusni i nisu teski za napraviti :)

Hehe, Jelena, ja sam ih ovaj put i jela same :) Doduse sa umakom.

Jovana on February 9, 2011 at 9:46 PM said...

Sjajni su !! Slike su fantazija a u ukus ne sumnjam jer spremam slične !! Pozdrav draga! :-)

Nina on February 10, 2011 at 10:53 AM said...

prelijepe slike

Taša on February 10, 2011 at 11:22 AM said...

Jovana draga, Nina, hvala vam puno :)

Vanja Milicevic on February 10, 2011 at 10:09 PM said...

divnoo, bas sam imala veliku zelju da ih pravim, ali nikako da stignem :) tek sada ne mogu! ;) ali mozda nagovorim mamu! ;) heheh, odlicne su slicice!sve lepse i lepse!:*

jubistacha on February 13, 2011 at 12:09 AM said...

Odlično izgledaju. Prva fotka je fenomenalna.

funny said...

Odlicno je i preukusno, dva puta smo pravili a i upravo sada jedem :) Svaka cast Taso :)

Anonymous said...

Upravo sam isprobala tvoj recept, odlican je!

Post a Comment

  

back to top