Juneci gulas

Feb 8, 2011


Pin It
Dodaj.rs



Sastojci:
  • 500 grama juneceg mesa (od buta)
  • 2 vece glavice crnog luka
  • Jedan cen belog luka
  • Jedna sargarepa
  • Dve kasicice mesavine zacina
  • Jedna kasicica susenog persuna
  • Dve pune kasike paradajz pirea
  • Vode po potrebi




Meso iseci na kockice zeljene velicine. Crni i beli luk oljustiti i sitno iseckati. U serpu sipati malo ulja, taman da prekrije dno. Kada se ugreje staviti crni i beli luk. Paziti da ulje ne bude vrelo kako luk ne bi naglo izgoreo i dobio gorak ukus.

Dinstati luk oko 1 minut dok ne omeksa, zatim dodati jednu rendanu sargarepu i kockice mesa.  Prziti par minuta dok meso ne dobije tamniju boju. Zatim uliti 3 case (od 250 ml) vode i ostaviti da se dinsta oko 40 minuta do 1 sat. Povremeno promesati i dodati vode ako previse ispari.



Posle oko 40 minuta dodati zacine. Nemojte preterivati sa zacinima, jer su uglavnom paradajz pire ili sok od paradajza koji dodajete vec dovoljno zacinjeni. Uliti jos oko 250 ml vode (u zavisnosti koliko je vode prilikom kuvanja isparilo) i koliko gusto zelite da bude. Dodati dve pune kasike paradajz pirea, dobro promesati i ostaviti da se dinsta jos oko 10 minuta ili ukoliko ima previse vode, odnosno ukoliko je gulas previse redak dinstati duze, dok visak tecnosti ne ispari.
Servirati uz kuvanu testeninu.


12 komentara :

Vanja Milicevic on February 8, 2011 at 8:54 AM said...

dodaje samo pavlaku i tanjir i mogu da pocnem sa jelom! :)

Juliet's pen / Jovana on February 8, 2011 at 9:13 AM said...

:) Sjajan ručak!:)

Tamara on February 8, 2011 at 10:16 AM said...

super ručak!
ps. baš mi se sviđa ovaj font u kojem ti je tekst :)

Jovana on February 8, 2011 at 10:36 AM said...

Predivno!!

Nada on February 8, 2011 at 10:39 AM said...

Mmm, slasno izgleda, i jako fino!

Taša on February 8, 2011 at 2:34 PM said...

Vanjice, hehe, stize ;)

Jovana (Juliet's pen), Tamara, Nado, Jovana hvaaaala vam puno :)

Tamara, probaj da udjes u dizajn, dizajner sablona, i onda ono poslednje - napredno. Kod nekih templates-a je moguce menjati boje, velicinu slova i font ;)

Miodrag Surac on February 8, 2011 at 3:52 PM said...

Sto dobro izgleda, samo da se zamastim...

Κάθαρσις on February 9, 2011 at 10:07 AM said...

Uvijek fino! Sviđa mi se, jednostavno i lako za napraviti.

tanja on February 9, 2011 at 1:29 PM said...

Divno, evo meni ideje za jedan od narednih rucaka! :)

Taša on February 9, 2011 at 5:46 PM said...

Hvala vam puuuno :) :*

Anonymous said...

Sve 5 samo ovo nema veze sa junecim gulasem.
Prvo i osnovno kod gulasa i saftova je kolko mesa tolko luka.
Drugo paradajz pire moze al baza je crvena paprika.
Trece gulasi se podlijevaju vinom i govedjim temeljcem.
I na kraju a gdje je u svemu tome malo ljute paprike i bibera?

Anonymous said...

Da ne ispadne sad zbrda zdola eto preinake
1/2 kg junece lopatice narezano na kockice
1/2 kg crvenog luka ili luka vulgaris
3 zlicice crvene paprike
1-2 chilly ili slicne paprike, moze i tucana ljuta
2 dl vina
1/2 l govedjeg temeljca
sol i papar
2 cena cesnjaka i malo persunovog lista

luk nasjeckati i posoliti te dinstati dok se ne zastakli
dodati crvenu papriku i ljutu papriku te promjesati
ubaciti kockice junetine te par minuta prodinstati uz mjesanje
podliti temeljcem i vinom cca 1/3 ukupne mase i tako dinstati oko sat vremena s vremena na vrijeme podlijevajuc
na kraju reducirati na zeljenu gustocu te dodati biber i sitno sjeckani cesnjak i persun list

ljubiitelji paprikasa mogu na istu kobinaciju pri polovici kuhanja ubaciti na vece komade narezane 3-4 paprike i cca pola kg krumpira
ima i drugih kombinacija na istoj bazi jer je jelo iznimno zahvalno za restorane, moze se pripremiti baza u naprijed i samo dodavati razlika tipa njoki, krumpir, paprika, tjestenina... i time izvuci pregrst jela na jelovniku tipa saftova, gulasa i sl
preporuka, gore navedeno jelo probajte sa okruglicama od kruha ili zapecenim kukuruznim zgancima (palentom)
Puno pozdrava,
Robert

Post a Comment

  

back to top