Buhtle

Jan 21, 2011


Pin It
Dodaj.rs

 Najveci problem sa kojim cete se susresti kod ovog recepta jeste kako se zaustaviti samo na jednoj :) 



Sastojci:
  • 250 grama ostrog brasna
  • 250 grama mekog brasna
  • 1 jaje
  • 2 zumanca
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • Jedna kasicica soli
  • 50 grama secera
  • Polovina kvasca (20 grama)
  • Marmelada (po zelji)
  • Oko 50 grama margarina

Kvasac prelit sa vrelom vodom (100 ml), dodati jednu kasicicom secera i jednu brasna. Vode ne sme biti ni previse topla, ni previse hladna. Kada stavite prst ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda je to prava temperatura vode, posle oko 7 sekundi cete osetiti da je voda vrela, ali ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda voda nije suvise vrela, i ta temperatura odgovara kvascu. Promesati kasicicom i ostaviti da kvasac naraste.

U vecoj ciniji pomesati brasno, meko i ostro, jednu ravnu kasicicu soli i 50 grama secera. U posebnoj cinijici umutiti jedno jaje i dva zumanca i dodati 100 ml mleka sobne temperature. Izmesati jaja i mleko dok ne dobijete homogenu smesu. 



Kada je kvasac nadosao dodati ga u ciniju sa brasnom, polako sve izmesati i kada brasno upije sav kvasac dodati mesavinu od jaja i mleka. Isto mesati dok brasno ne upije svo mleko. Kada dobijete kompaktnu smesu, koja ce biti redja i lepljiva, postepeno dodajte kasiku po kasiku ostrog brasna (sve ukupno oko 10 kasika) i mesajte. Kada testo postane gusto i vise ne budete mogli da mesate varjacom nastavite rukama. Najbolje da pritiskate testo od gore sa obe pesnice, a zatim ga okrenete i tako i sa druge strane, dodavajuci postepeno kasiku po kasiku brasna, sve dok ne prestane da se lepi za ruke.

Kada dobijete testo odgovarajuce gustine, koje se ne lepi za ruke, pokrite ga krpom i ostavite oko 40 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Testo razvuci u oblik pravougaonika na pobrasnjenoj povrsini. Postupak razvlacenja testa oklagijom ce mozda malko duze potrajati i moze poceti da vas nervira, jer kako razvucete testo na zeljenu velicinu, blago ce se skupljati sa krajeva, zato samo strpljivo :)

Kada ste razvukli testo, ne suvise tanko, na oko  0.5 cm, raseci ga uzduz i popreko na jednake polovine, a zatim svaku polovinu isto uzduz i popreko (vidi se dole na slikama), tako da dobijete 16 jednakih kvadratica. Zatim na svaki deo staviti po jednu punu kasicicu marmelade po izboru (ja sam koristila od kajsija). Mozete koristiti i nutellu, ili pola filovati sa marmeladom, a pola sa nutellom.



Ivice svakog kvadratica premazati sa malo vode, kako bi se ivice bolje zalepile. Zatim uzeti dve suprotne ivice, spojiti ih i dobro pritisnuti prstima, kako bi se zalepile. Isto uraditi i sa druge dve suprotne ivice kvadratica. Svaki deo koji je ostao supalj isto dobro pritisnuti prstima, kako ne bi ostale supljine na lopticama, da fil ne bi iscureo. Tako uraditi sa svakim kvadraticem.

Dok radite ceo taj postupak pravljenja loptica stavite oko 50 grama margarina da se istopi na pari. Kada se istopi ostaviti oko 2 minuta da se malo ohladi. Kalup za torte premazati sa malo otopljenog margarina. Zatim u preostali otopljeni margarin valjati svaku lopticu, a zatim ih rasporediti po plehu. Prekriti ih krpom i ostaviti dok se rerna ne zagreje.

Rernu ukljuciti na 200 stepeni. Kada se zagreje ubaciti buhtle, a zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peci oko 40 minuta, zatim izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti oko 10ak minuta. Posuti sa secerom u prahu i servirati ih. Ukoliko imate manje i vece loptice, vece stavite do ivice, a manje u sredinu, jer onim u sredini treba malo duze da se ispeku.

Buhtle mozete praviti i slane, u tom slucaju u testo ne ide onih 50 grama secera, i umesto jedne kasicice soli dodacete dve. Mozete filovati sa pizza nadevom, sa umucenim sitnim belim sirom i jajetom... ili sta vam vec padne na pamet.






27 komentara :

Jovana on January 21, 2011 at 4:27 PM said...

Savršene su draga !! Ne bih se zadržala na jednoj to je sigurno :-)))!!

Vanja Milicevic on January 21, 2011 at 4:36 PM said...

mlada domacice , savrseno izgledaju!ja bih mogla tri odmah! :)

Taša on January 21, 2011 at 4:56 PM said...

Jovana, Vanjice, hvala vam puno. Ja pojela vec te tri, a sada ruckam i cetvrtu :)

Ankica on January 21, 2011 at 5:42 PM said...

PrijatnoTaša!Oduševljena sam receptom jer već duže vreme želim baš da se isprobamu pravljenju buhtli.Sviđa mi se kako si detaljno objasnila,hvala ti!Ako napravim i uspem,javiću ti!
Pozdrav,Ankica

Taci on January 21, 2011 at 6:00 PM said...

Buhtle su ti prva liga!

phiphy on January 21, 2011 at 6:27 PM said...

Ovo su zaista najlepse buhtle koje sam do sada videla ;)

Taša on January 21, 2011 at 6:31 PM said...

Ankice, hvala puno. Sigurna sam da se neces pokajati ako ih napravis. Svakako javi rezultate kada ih budes pravila. Puno pozdrava.

Taci, Phiphy, hvala vam puuuuno :**

Danijela on January 21, 2011 at 9:21 PM said...

Savršeno,draga!

Taša on January 21, 2011 at 11:22 PM said...

Danijela draga, hvala puno :)

Ami on January 22, 2011 at 8:07 AM said...

Predivno predivno! :)

Marijana on January 22, 2011 at 11:17 AM said...

Kako su dobre!!!!

Jelena on January 22, 2011 at 12:52 PM said...

predivan blog!! vec odavno nisam videla neki koji je ovako sredjen :) puno pozdrava!
yecilii.blogspot.com

Taša on January 22, 2011 at 4:08 PM said...

Ami, Marijana, Jelena, hvala vam puno na divnim komentarima :*

That's Ron on January 22, 2011 at 5:47 PM said...

yummo!

Olgica on January 22, 2011 at 10:35 PM said...

Draga moja, poseti moj blog i preuzmi slatke nagradice. Pozdrav!

Sandra on January 23, 2011 at 2:24 AM said...

Ove buhle su predivne..vracanje u detinjstvo!!!:)
Imam jednu blog nagradicu kod mene na blogu za tebe, dodji na nadjes vreme!

Casa de vainilla on January 23, 2011 at 12:46 PM said...

Predivne su!!!

Taša on January 23, 2011 at 2:53 PM said...

That's Ron, thanks :)

Olgice, hvala puuuno na nagradicama :)

Sandra, hvala puno, i na komentaru i na predivnoj nagradici :)

Casa de vainilla, hvala puno :)

sonja on January 23, 2011 at 8:05 PM said...

Draga dodzi po nagradu....Pozdrav!!!

mojamediteranskakuhinja on January 23, 2011 at 10:34 PM said...

nikad još nisam radila buhtle, tvoje fotke me "nagovaraju". Hvala na opširnom receptu i fotkama, trebat će mi kad krenem raditi!

Juliet's pen / Jovana on January 24, 2011 at 9:07 AM said...

Recepti su ti sjajni, tek da znas:))

Taša on January 24, 2011 at 11:50 AM said...

Sonja, hvala puno na nagradici :)

mojamediteranskakuhinja, nema na cemu, hvala tebi na divnom komentaru :)

Jovana, hehe, hvala puno :)

María Alonso on January 24, 2011 at 4:12 PM said...

Vaya pinta más rica que tiene!!!!

Parece tan esponjoso...

Besitos!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nataša on January 25, 2011 at 10:52 AM said...

I nije mi baš bilo pametno otvarati ovaj receptić na poslu. :)
A pauza, tek što nije. :))))
Krasne su ti buhtlice :)

iaia on January 27, 2011 at 3:35 PM said...

Che spettacolo!!!mi sono unita ai tuoi lettori....

Taša on January 27, 2011 at 4:52 PM said...

María Alonso, muchas gracias por tu comentario :) :*

Nataša, hehe, hvala puno, drago mi je da ti se svidjaju :)

iaia, grazie molto per il tuo commento :)

TANJA said...

Moream ih probati napraviti ,izgledaju moltooo bene!

Post a Comment

  

back to top