Sarma

Dec 12, 2010


Pin It
Dodaj.rs

 Sastojci:
  • Listovi kiselog kupusa (oko deset listova srednje velicine)
  • 700 grama mlevenog juneceg mesa
  • Dve glavice crnog luka
  • Jedan cen belog luka
  • Malo pirinca
  • Zacini (po ukusu)
  • Paradajz soka ili pirea

Listove kiselog kupusa isprati i ostaviti da se cede. Izdvojiti manje listove i listove koji su pocepani i ostaviti sa strane (njih cete posle staviti na dno serpe).

Crni luk izrendati ili sitno iseckati. Iseckati i beli luk. Na malo ulja proprziti prvo crni luk, a posle par minuta dodati i beli luk. Dinstati oko 3 minuta, a zatim dodati mleveno meso. Rasporediti meso po celom tiganju, zatim dinstati oko 3 minuta i sipati malo vode, tek toliko da prekrije dno tiganja. Ostaviti da se dinsta oko 15 minuta dok ne ispari sva voda, povremeno mesajuci. Na kraju dodati zacine po ukusu, slatku papriku, persun, mesavinu zacina, so, mesavinu zacina za sarmu... i dinstati jos oko 2 minuta. Dodati pirinac, ja stavim malo, na ovu kolicinu mesa jednu malu kafenu soljicu. i prziti oko 2 minuta. Na kraju skloniti sa sporeta i ostaviti malo da se prohladi. 


Uzeti jedan list kupusa, na jedan kraj (gde je onaj koren lista) staviti oko 2 pune kasike fila (u zavisnosti od velicine lista kupusa) i pazljivo umotati sarmu, postupkom kao kod Srpskih kanelona. Tim postupkom umotati svaki list kupusa sa filom i spustati u vecu serpu, u kojoj ste na dno stavili one listove kupusa koje ste na pocetku odvojili. Preliti sve sa vrelom vodom i staviti na najslabiju vatru da se kuva oko 2 sata. Na kraju dodati po ukusu paradajz pire ili paradajz sok.

12 komentara :

Vanja Milicevic on December 12, 2010 at 4:00 PM said...

bravo mlada domacice!!!ko ne voli sarmuuu!njam!

Danijela on December 12, 2010 at 4:21 PM said...

Draga,super izgleda!
Fotografije su odlične.Kiss

Surac Miodrag on December 12, 2010 at 4:27 PM said...

Sarmu bih jeo bilo kad a tvoja je super...

Taša on December 12, 2010 at 4:32 PM said...

Vanja i Danijela, drage hvala vam puno :) :**

Surac, hvala, i ja bih mogla sarmu da jedem bilo kada :)

Nada on December 12, 2010 at 5:51 PM said...

Krasne, volim ih jako i zimi često radim!
Najnovija fora mi je sad u mljeveno meso još osim drugih sastojaka sitno urezati kockice pancete! Budu još ukusnije!
Super ti izgledaju!

Taša on December 13, 2010 at 2:05 PM said...

Nado, hvala :) I ja ih obozavam, i sada je njihovo vreme :)

Branka - byB on December 13, 2010 at 11:55 PM said...

odlična sarma, i predobro izgleda ! Baš si je super napravila !
Za mene je novost posluživanje sa pireom od paradajza, to nisam do sada probala. Uglavnom je jedem uz pire krompir a najradije samu, i uvijek bih mogla još :))

Taša on December 14, 2010 at 4:22 PM said...

Hehe, hvala Branka :) Ocigledno da svi ovde obozavamo sarmu :) I ja je najvise volim samu, sa malo safta, a super je i uz paradajz pire.

Nina on December 15, 2010 at 11:42 AM said...

jako primamljivo izgleda ova sarmica

Taša on December 15, 2010 at 7:35 PM said...

Hvala Nina :)

Sandra on December 26, 2010 at 5:12 PM said...

Njam, njam...iako vise nesmem da jedem sarmice, gledajuci ove tvoje...odma' bi jednu smazala:)))

Taša on December 27, 2010 at 9:54 AM said...

:) Joj, ja ne znam sta bih da ne smem sarmice :(

Post a Comment

  

back to top