Strudla sa makom

Oct 18, 2010


Pin It
Dodaj.rs

 Testo:
  • 400 grama ostog brasna
  • Jedno celo jaje
  • Jedno zumance
  • 50 grama maslaca
  • 2 velike kasike secera
  • Malo soli
  • Jedna kocka kvasca
  • Oko 50 ml vode
  • Jos oko 10 kasika brasna


Fil:
  • 300 grama maka
  • 100 ml mleka
  • 125 grama secera

Testo: Kockicu kvasca staviti u solju, dodati jednu kasiku brasna, jednu kasicicu secera, i preliti sa mlakim mlekom. Mleko ne sme biti ni previse toplo, ni previse hladno. Kada stavite prst ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda je to prava temperatura mleka, posle oko 7 sekundi cete osetiti da je mleko vrelo, ali ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda mleko nije suvise vrelo, i ta temperatura odgovara kvascu. Promesati kasicicom i ostaviti da kvasac naraste. 

Za to vreme u dublju ciniju sipati 400 grama brasna, dodati istopljeni i malo prohladjeni maslac, jedno celo jaje i jedno zumance, dve kasike secera, jako malo soli. Kada je kvasac narastao dodati ga u ciniju sa brasnom i ostalim sastojcima. Sve dobro promesati, da smesa postane homogena. Dobicete zuckasto i jako mekano i lepljivo testo. Zatim dodavati jos prasna, kasiku po kasiku (otprilike sve ukupno oko 10 kasika). Testo ne sme da bude jako mekano i ne sme nikako da se lepi. Kada ste dobili testo zeljene cvrstoce, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji sat vremena. Za to vreme napraviti fil, koji se brzo pravi, tako mozete i oko 20 minuta pre nego sto razvucete testo.

Fil: U serpicu staviti mleko i secer, povremeno mesajuci, dok ne provri. Skloniti serpu sa sporeta i dodati mleveni mak. Sve dobro promesati. Po zelji dodati i jedan vanilin secer.

Testo razvuci (u mom slucaju sto tanje) u oblik pravougaonika i iseci nozem visak testa, kako bi ivice bile ravne. Fil rasporediti po testu, ali na jedan kraj, uzeg dela, ne stavljati fil (kada se bude uvijala strudla da fil ne ispadne. Strudlu pazljivo uviti sa uze strane pravougaonika. U pocetku ce biti malo teze, pogotovo ako prvi put pravite, tako da treba malo strpljenja prilikom uvijanja. Testo se ne sme nikako lepiti za povrsinu, prilikom uvijanja, ali maslac cini svoje, tako da ne bi trebalo da bude nekih problema sto se toga tice.

Strudlu pazljivo preneti u pleh, na papir za pecenje, ostaviti jos oko 20 minuta (taman dok operete sve sudove :) ), zatim peci 20 minuta na 175 stepeni, i 20 minuta na 150 stepeni. Nakon toga izvaditi pleh, strudlu prekriti sa krpom i ostaviti tako dok se ne ohladi, ili dokle izdrzite (u mom slucaju 20 minuta :-D). Iseci strudlu na snite zeljene debljine i posuti sa prah secerom.

24 komentara :

vera on October 18, 2010 at 5:08 PM said...

Predivna!

Taša on October 18, 2010 at 7:23 PM said...

Hvala Vera :)

Surac on October 18, 2010 at 9:40 PM said...

E sad bih stvarno jedno parce, sto dobro izgleda...

Zelja on October 18, 2010 at 9:57 PM said...

Savrseno!!!

Branka - byB on October 18, 2010 at 10:22 PM said...

Savršena !! Kako ovo dobro izgleda, ..., a tek kako je bogato filovana, super je !!

mignonne on October 18, 2010 at 10:55 PM said...

Slike sve govore, pravo domaca strudla...a sad brzo salji jedno parcence na ovu stranu!;)))

Anonymous said...

Ako igde može da se pojede prava, dobra štrudla, onda je to u Vojvodini. To dokazuju i ove fotografije.

Taša on October 19, 2010 at 11:34 AM said...

Hvala vam svima na divnim komentarima :)

Branka, ja je tako najvise volim, sa dooosta fila :)

Nina on October 19, 2010 at 1:27 PM said...

lijepa štrudlica

Taša on October 20, 2010 at 9:01 PM said...

Hvala Nina :)

Spoon and Chopsticks on October 21, 2010 at 12:10 PM said...

That strudel looks great, Tamara but I cannot read the language. What language is it, btw?

http://spoon-and-chopsticks.blogspot.com/

Taša on October 21, 2010 at 2:10 PM said...

Thanks. This is Serbian. I don't have time to write recipes in English right now, but you can use Google translate gadget, you can find it on the right column of my blog :)

Jafi on October 21, 2010 at 6:18 PM said...

Predivna je :)))

Taša on October 21, 2010 at 7:47 PM said...

Hvala draga :)

Anonymous said...

Stvarno sam bacila oko na tvoju štrudlu, predivna mi je i imam namjeru je napraviti. Ali nešto mi nije jasno u receptu. Ne piše koliko mlijeka treba za podizanje kvasca, piše samo vode oko 50 ml. Mlijeko se nigdje ne spominje. Kocka kvasca: cijela kockica 40gr ili je dovoljno i pola 20gr? Nekako mi se čini previše kvasca na tu količinu brašna. Voljela bih da mi pojasniš jer me zbilja ova štrudla mami. Pozdrav

Taša on October 25, 2010 at 1:49 PM said...

Sto se tice mleka ide jako malo, odnosno taman toliko da se pokrije kvasac koji je u soljici. Znaci prvo kvasac kasicicom razmrvis i dodas malo mleka, taman da pokrije kvasac.

Sto se tice kolicine kvasca, ja koristim onaj veliki od 500 grama tako da svaki put odsecem parce koliko mi treba. Ali posto je ovo testo u koje ide dosta jaja i maslaca mislim da tih 40 grama nece da skodi, jer ovo je inace testo koje sporije raste bas zbog kolicine jaja u njemu.

Puno pozdrava :)

tanja said...

Ja obozavam mak ,ali moje klinke i ne bas,pa rjedje pravim ,ali ovaj recept moram isprobati.

Amandine Dovelos on March 9, 2011 at 7:05 PM said...

Ја сам француски и живим у Словачкој, ова штрудла је врло добар.

Anonymous said...

Jedno pitanje, nisam iskusna domaćica a hoću da probam da napravim ovu lepu štrudlu ,pa me interesuje od ove količine testa koliko štrudli može da se razvije?

Taša on September 25, 2011 at 2:01 PM said...

Celo testo se razvije, zatim se filuje i urola. Ukoliko je strudla previse velika da bi je prenela u pleh onda moze da se isece na dva jednaka dela.

Od ove kolicine se dobije oko 20-30 strudli, zavisi koje debljine se sece. Ja sam sekla malo deblje tako da je ispalo oko 20ak strudli.

Pozdrav.

Anonymous said...

Štrudla super izgleda! Savet: da ne bi korica popucala, na nekoliko mesta izbockati pažljivo čačkalicom ;-) Izgledaće kao iz bakine kuhinje :-)

Anonymous said...

20 d0 30 strudli???? ili 20 -30 komada isecenih

za serviranje?

pozdrav
Katy

Taša on September 25, 2012 at 8:51 PM said...

Katy, 20 do 30 isecenih komada. Pozdrav

ivana kostic on March 21, 2013 at 12:37 PM said...

Recept za strudlu je sjajan. Bas sam takav i trazila. Elem, pravila sam je prosli vikend i ispala je super. Jedino sto, kad sam pomesaka sve sastojke za testo, nije bilo mekano uopste i nisam smela da dodam jos onik 10 kasika brasna. Testo je bilo poprilicno cvrsto. I posto je naraslo bilo je nekako cvrsto, malo sam ga teze razvlacila. Treba li dodati jos vode?

Post a Comment

  

back to top