Rozen torta

Oct 12, 2010


Pin It
Dodaj.rs

 Jedno pakovanje gotovih korica za rozen tortu.

Fil:
  • 300 ml mleka
  • 300 grama secera
  • 300 grama mlevenih oraha
  • 250 grama maslaca


Glazura:
  • 250 grama secera u prahu
  • Jedna kasika vode
  • Sok od polovine limuna
  • Jedna kasika ekstrakta od maline

Gotove korice mozete iseci pomocu okruglog kalupa, kako bi se dobila prava torta, a moze se praviti i u obliku pravugaonika, pa seci na kockice.

Fil: U serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri povremeno mesajuci, kako bi se secer istopio. Kada provri skloniti sa vatre i dodati iseckan maslac. Mesati neprestano dok se maslac ne istopi. Na kraju dodati mlevene orahe (mogu i lesnici, plazma keks, ali rozen torta uglavnom ide sa orasima). Sa jos toplim filom filovati pripremljene kore. Oko jedna puna kutlaca na svaku koru. Poslednja kora se ne preliva sa filom. Tortu ostaviti da se ohladi. Najbolje je da se prekrije providnom folijom i preko stavi nesto tesko, na primer neka deblja knjiga. Ostaviti da tako odstoji oko jedan sat. Nakon toga skinuti foliju sa torte i ostaviti je u frizider da odstoji jedan dan. Glazuru mozete napraviti odmah i preliti tortu pre nego sto je stavite u frizider. A nece skoditi ni ako se stavi dan kasnije, kada je torta vec odstojala.

Glazura: U ciniju pomesajte sve sastojke za glazuru i kasikom dobro promesajte dok se ne dobije homogena smesa. Po potrebi dodati jos po koju kap vode, medjutim glazura i treba da bude jako gusta. Rasporediti glazuru kasikom preko torte i oblikovati sa vlaznim nozem za filovanje torte. Gotovu tortu ostaviti jos malo da odstoji u frizideru dok se glazura ne stegne.

10 komentara :

Nale on October 12, 2010 at 8:50 PM said...

Njamiiiii, baš bih mogla parčence, čisto da te "oštetim":)) Lepo izgleda.

Casa de vainilla on October 12, 2010 at 9:38 PM said...

Obozavam je, a u zivotu je nisam pravila! Tvoja divno izgleda!!!

Surac on October 13, 2010 at 4:04 PM said...

Fino izgleda...

Liana10 on October 13, 2010 at 10:10 PM said...

Lepo, vrlo lepo!

Nina on October 15, 2010 at 3:18 PM said...

odlično izgleda, stvarno si stručnjak za ove tanke kore :)

Jovana on October 15, 2010 at 9:11 PM said...

Svaka čast Taša.

Taša on October 16, 2010 at 6:28 PM said...

Hvala vam na divnim komentarima :**

Branka - byB on October 16, 2010 at 11:30 PM said...

Tortu si odlično napravila, super izgleda !!
Slike su ti isto tako prekrasne, divna prezentacija ove istovremeno jake i nježne torte !

Violeta on October 17, 2010 at 11:14 AM said...

Omiljeni dezert mnogih, ali je ja nikako ne volim! :) Moja mama uvek pravi kore za nju, i ljudi se odusevljavaju kada probaju njenu rozen tortu. Prosle nedelje je pravila, i ja reko, aj da probam, mozda ja nemam pojma. Medjutim, ne. Idalje mi se ne svidja! Naravno, ukusi su razliciti, i ocigledno ja nemam pojma. :)
U svakom slucaju, ova tvoja predivno izgleda. Slike su divne. Svaka ti cast na umecu! :)

Taša on October 18, 2010 at 4:01 PM said...

Branka, Violeta, hvala vam :)

Violeta, ne znam, mozda da probas sa nekim drugim filom i prelivom, ima raznih kombinacija. Ja obozavam torte i kolace sa tim tankim korama :)

Post a Comment

  

back to top