Karamel pita

Oct 8, 2010


Pin It
Dodaj.rs

 Kora:
  • 500 grama mekog brasna
  • Pola kesice praska za pecivo
  • 100 grama maslaca
  • Jedno jaje
  • 100 ml mleka
  • 100 grama secera, ili 100 gr meda


Karamel fil:
  • 225 grama secera
  • 50 ml vode
  • 500 ml mleka
  • 3 velike kasike brasna
  • 50 grama maslaca

Kora: Maslac otopiti na pari. Ostaviti ga da se malo ohladi a zatim dodati jedno jaje i umutiti. U posebnoj ciniji pomesati brasno i prasak za pecivo. Dodati brasno u jaje i maslac, zatim dodati mleko i secer (ili med) i umestiti glatko testo. Testo ce u pocetku izgledati malo suvo, ali kada se dobro rukama umesti dobice se kompaktna smesa. Ako je potrebno testo podeliti na nekoliko loptica i svaku lopticu posebno umesiti, a zatim sve ponovo spojiti i izraditi. Napraviti valjak i podeliti (u mom slucaju) na 6 loptica. Moze i na manje, ali ja sam pravila kore manjih dimenzija pa je zato ispalo 6 loptica. Svaku lopticu razvuci na sto tanje, u oblik poledjine tepsije na kojoj ce se peci. Mozda ce se kore malo skupiti dok ne dodje njihov red na pecenje, tako da svaku jos malo razviti oklagijom pre nego sto je stavite u rernu.

Na poledjinu tepsije (u mom slucaju dimenzija 18x22) staviti papir za pecenje, preko pazljivo staviti koru i staviti u rernu da se pece oko 5 minuta na 180 stepeni. Paziti da se ne prepeku. Kada je svaka kora pecena iseci ivice, tako da kora stane u pleh na kojem se pekla. Korice mozete dodati izmrvljene u karamel fil, mozete i izmrviti i staviti preko celog kolaca, a mozete i kao ja pogrickati u pripremi kolaca :)
Kore ostaviti da miruju, a za to vreme spremiti karamel fil.



Karamel fil: Vodu i mleko pomesati i dodati 3 kasike brasna. Sve dobro umesati da ne ostanu grudvice. Secer staviti na najmanju vatru da se skroz istopi, odnosno karmelizuje do braon boje, stalno mesajuci. Napominjem da se istopi na najmanjoj vatri, jer jako lako moze da zagori, zbog cega ceo fil dobija gorkast ukus i tamniju boju. Kada se secer karmelizovao dodati smesu od vode, mleka i brasna. Prethodno ovu smesu jos jednom dobro promesati, jer je moguce da je deo brasna pao na dno. Doci ce da burne reakcije :) Odnosno secer ce se momentalno u dodiru sa hladnim mlekom stegnuti. Medjutim kada mleko dostigne odgovarajucu temperaturu secer ce se ponovo istopiti. Samo paziti da se secer ne stegne na dnu, kako ne bi zagoreo. Ukoliko se to desilo nije tesko odvojiti ga sa varjacom.
Fil neprestano mesati dok ne ne zgusne na gustinu pudinga, i dok se sav secer ne istopi. Ostaviti fil da se malo ohladi, a zatim u polu ohladjeni fil dodati 50 grama maslaca i mesati dok se maslac ne istopi.

U tepsiju staviti jednu koru (po mogucstvu neku deblju), zatim jedna kutlaca fila, opet kora, i tako do poslednje kore na koju isto ide fil, medjutim moze i cokoladni fil. Ostaviti karamel pitu u frizideru do sutra.


19 komentara :

Nada on October 8, 2010 at 11:57 AM said...

Mmmm, fino, volim karamel! Super je pita!

phiphy on October 8, 2010 at 4:26 PM said...

Tasa pravi si umetnik, zavidim ti ;)
Odlicno izgleda

Taša on October 8, 2010 at 4:48 PM said...

Nada, hvala puno, i ja mnogo volim karamel, posebno ovaj kolac-pitu :)

Phiphy, hvala puno. Dosta ulozenog truda, ali isplatilo se, sve za decka :D Mada moram priznati da sam vec sama pojela skoro pola :)

Just Cake girl on October 8, 2010 at 8:42 PM said...

Obožavam karamelu :) i sviđaju mi se slike postupka!! :)

Nataša on October 8, 2010 at 9:13 PM said...

ZLO! :)))) U zadnje vrijeme ste haman sve pomahnitale. Gdje god da se okrenem, ubija me neki slatkiš :))) Pitica ti je i više nego odlična :)

Branka - byB on October 9, 2010 at 12:14 AM said...

Kako ova pita odlično izgleda ! Savršena !! Uh, pa tko bi je dočekao do sutra .... :), mislim da bih je ja komadić po komadić još toplu morala probati.

vera on October 9, 2010 at 10:20 AM said...

Sta reći,vidi se iz fotki da je posebna...:)

Taša on October 9, 2010 at 4:59 PM said...

Hvala vam puno na komentarima ;)

Snježa on October 9, 2010 at 8:48 PM said...

Fantastična pita!

Shacky on October 9, 2010 at 9:16 PM said...

Nikako da se usudim da pravim nešto od kolača za koje se kore peku na poleđini tepsije, ne znam zašto. Ova tvoja pitica me jaaaaako mami da je isprobam!

Marina on October 9, 2010 at 9:19 PM said...

Moja mama sprema nesto slichno i to mi je ooooomiljeni kolach...Tasho divan blogic. Sve najbolje zelim, pratim i hvala za posetu mom blogu! jubac draga!

Zelja on October 9, 2010 at 11:16 PM said...

Odlicno!

Karen on October 10, 2010 at 12:25 AM said...

This looks wonderful! Beautiful pie!

Lenka on October 10, 2010 at 10:56 PM said...

Baš deluje slasno!!!

Nina on October 11, 2010 at 12:09 PM said...

predobro izgleda!

Taša on October 12, 2010 at 3:53 PM said...

Snjezo, hvala puno :)

Shachy, hvala. Nisam se ni ja usudjivala do sada, ali veruj mi, nije nista strasno, samo treba malo vise strpljenja i vremena.

Marina, hvala puno, i ja tebi i tvom blogu (koji je inace fantastican) zelim sve najbolje.

Zeljka, hvala puno :)

Karen, thank you so much :)

Lenka, hvala :)

Nina, hvala puno ;)

Anonymous said...

super

Tamara on January 30, 2011 at 9:52 PM said...

obožavam karamel pitu, divna ti je

Taša on January 31, 2011 at 9:59 AM said...

Hvala puno :)

Post a Comment

  

back to top