Krofne

Jul 9, 2010


Pin It
Dodaj.rs

      Sastojci:
  • Jedan svez kvasac
  • 150 ml mleka
  • Jedno jaje
  • 5 kasika secera
  • 350 gr ostrog brasna
  • 50 gr margarina


    Kvasac staviti u vrucu vodu (kolicina dovoljna taman toliko da prekrije kvasac), sa jednom kasicicom secera i jednom brasna. Voda  ne sme biti ni previse topla, ni previse hladna. Kada stavite prst ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda je to prava temperatura vode, posle oko 7 sekundi cete osetiti da je voda vrela, ali ako mozete da izdrzite 10 sekundi onda voda nije suvise vrela, i ta temperatura odgovara kvascu. Promesati kasicicom i ostaviti da kvasac naraste.



    U vecu ciniju  sipati brasno, umucena jaja, secer, omeksali margarin  sobne temperature i dodati kvasac kada se digne. Rukama zamesiti testo, postepeno dodavajuci mleko sobne temperature. Testo ce biti mekse, ali ne sme se lepiti za ruke i za ciniju, tako da postepeno dodajte mleko, mozda nece biti potrebno da sve dodate u testo. Ukoliko se testo ipak bude lepilo za ruke stavljati jos kasiku po kasiku brasna, dok ne dobijete testo zeljene cvrstoce. Pokriti sa krpom i ostaviti oko 30 minuta da raste.

    Kada je testo naraslo izruciti ga na dobro pobrasnjenu povrsinu. Postuti sa jos brasna od gore i razviti testo oklagijom na debljinu oko 1 cm. Casom vaditi krugove. Ukoliko se casa lepi za testo staviti ivicu case u brasno.

    Krugove od testa prebaciti na neku tacnu i ostaviti jos oko 15-20 minuta da naraste. U dublju serpu usuti ulje, ukljuciti sporet na srednju jacinu (kod mene na 2) i ostaviti ulje da se ugreje. Pazite samo da se ne pregreje, jer ce onda prva tura krofni izgoreti. Bolje da stavite u mlako ulje i onda cekate da se ulje zagreje na odgovarajucu temperaturu, nego da krofne stavljate u previse vrelo ulje, jer ce i potamneti i dobicete maglu u kuhinji :)



    Krofne su spustaju tako da onda strana koja je bila naslonjena na tacnu sada dodje gore, a ona strana koja je bila sa gornje strane i narasla ide odmah u ulje. Tako cete postici da dobijete onaj lepi svetli "obruc" oko krofne.

    Prziti sa obe strane dok ne dobiju zlatnu koricu, oko 30 sekundi - 1 minut (prvu turu krofni je potrebno sa jedne strane malo duze prziti, jer stavljate u mlako ulje). Vaditi krofne u vecu ciniju oblozenu salvetom, kako bi salveta upila visak ulja. Preliti sa otopljenom cokoladom, mrvicama za torte i kolace, secerom u prahu, ili necim drugim po zelji. Mozete ih i puniti marmeladom ili nutellom, pomocu posebnog duguljastog nastavka za spric.


    4 komentara :

    Jovana on July 11, 2010 at 3:02 PM said...

    TAŠAAAAAAAAAAAAAA PREDIVNO IZGLEDAJU OVE MEDENE, SLATKE, DIVNE, MIRISNE, UKUSNE KROFNE ! UH ! NO COMMENT VIŠE :-D

    Taša on July 11, 2010 at 3:09 PM said...

    Hehe, hvala puno draga. Drago mi je da ti se svidjaju :)

    Branka - byB on July 12, 2010 at 9:52 PM said...

    koje divne krofne !! odlično su ti ispale , baš odlično !!

    Taša on July 13, 2010 at 8:59 AM said...

    Hvala puno Branka, mada ja mislim da moze i bolje. Zaboravila sam da ih stavljam u ulje sa obrnute strane, pa sa jedne strane nisu bas nesto narasle :)

    Post a Comment

      

    back to top