Lazanje

Apr 7, 2010


Pin It








Fil:
  • 300-500 gr mlevenog juneceg mesa
  • Jedna glavica crnog luka
  • Jedan cen belog luka
  • Dve kasicice mesavine zacina
  • Dve pune kasike pirea od paradajza
  • Jedna solja vode (250 ml)

Besamel sos:
  • 600 ml mleka
  • 4 velike kasike brasna
  • Jedna kasicica mesavine zacina
  • Jedna kasicica seckanog persuna
  • Jedno pakovanje kori za lazanje (500 grama)



Kolicina mesa je data otprilike, ja nekada pravim lazanje sa 500 grama mesa, a nekada sa 300. Ko voli vise mesa i bogatije lazanje moze da pravi sa 500 grama. Meso moze biti junece, kako sam i navela u sastojicima i tako najcesce pravim, medjutim moze i svinjsko mleveno meso, kao i mesano (svinjsko i junece).

Jednu vecu glavicu crnog luka oljustiti i sitno iseckati, kao i jedan cen belog luka. U tiganju zagrejati ulje, kolicina taman tolika da pokrije celo dno tiganja. Paziti da ulje ne bude jako vrelo kada dodajete luk, jer moze brzo da potamni i dobije gorak ukus. Tako da najbolje da luk stavite u mlako ulje.

Luk dinstati oko 5 minuta, dok ne omeksa. Zatim dodati mleveno meso i varjacom ga dobro usitniti. Kada ste svo meso usitnili po potrebi uliti jako malo vode, da ne bi zagorelo, i ostaviti da se dinsta dok meso ne bude gotovo (oko 5 minuta), a zatim dodati dve kasicice mesavine zacina. Dobro promesati i uliti 250 ml vode i dve pune kasike paradajz pirea. Promesati da se paradajz pire i voda sjedine i ostaviti da se dinsta oko 10 minuta na srednjoj vatri. Za to vreme napraviti besamel sos.



Od 600 ml mleka odasuti 200 ml u solju, a ostatak staviti u serpu i ostaviti dok ne provri, na srednju vatru. Onih 200 ml mleka dobro pomesati sa 4 pune kasike brasna, da se dobije glatka smesa bez grudvica. Kada je mleko u serpi provrelo, postepeno dodajte mleko iz solje, brzo mesajuci, kako besamel ne bi zagoreo. Sos ne treba da bude jako gust, kao kada se pravi besamel sos kao prilog uz meso, treba da bude malo redji. Kada je gotov, sto bude poprilicno brzo, skloniti ga sa ringle, dodati jednu kasicicu mesavine zacina i jednu kasicicu suvog ili svezeg persuna. Dobro promesati.

Neke kore za lazanje je potrebno prethodno skuvati u vodi, uglavnom pise na pakovanju da li ih je potrebno skuvati i postupak kuvanja. Ja koristim sveze kore (vide se dole na slici) koje nije potrebno kuvati. Medjutim i kada pravim sa Barilla korama, na kojima pise da ih je potrebno kuvati, ja ih ne kuvam. Jer po ovom receptu lazanje trebaju da odstoje jednu noc u frizideru, tako da se kore same "napiju" besamel sosa. Tako da kada pravite lazanje, potrebno je da i sos od mlevenog mesa, kao i besamel sos budu vruci, kako bi kore lakse upile.

Ukoliko ipak kuvate kore za lazanje NIKAKO ih nemojte kuvane stavljati jedne preko druge jer ce se zalepiti i kasnije necete moci da ih odlepite, ili ce se cepati.



Uzeti ciniju za lazanje (20x30 cm), premazati je sa malo ulja i staviti prvu koru, sipati sos od mesa (oko 2 male kutlace) i besamel sos (isto oko dve male kutlace), staviti narednu koru i ponavljati postupak dok se ne utrose svi sastojci. Na poslednju koru ide samo besamel sos, i to malo vise nego sto stavljate izmedju ostalih kora.

Ako pravite u tepsiji vecih dimenzija, tako da dve kore idu dole, onda prvo prebrojte kore i ravnomerno rasporedite meso i besamel, tako da bude za svaku koru. Po zelji mozete izmedju svake kore dodati i malo parmezana.

Gotovu lazanju ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prekriti najlon folijom i ostaviti u frizider do sutra.

Evo kako izgleda lazanja koja je odstojala jedan dan u frizideru, spremna za pecenje i gotova pecena lazanja.



Lazanju pre pecenja izvaditi iz frizidera da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Skinuti najlon foliju i prekriti je alu folijom. Rernu ukljuciti na 250 stepeni. Posto ja lazanju pravim u keramickoj ciniji onda je ne stavljam u vrelu rernu, nego je stavim jos u hladu rernu i kada se ugreje do 250 stepeni ostavim je da se pece 30 minuta.

Nakon 30 minuta smanjiti rernu na 180 stepeni, izvaditi lazanju, skinuti alu foliju i vratiti u rernu na jos 20 minuta. Nakon 20 minuta iskljuciti rernu, izvaditi lazanju, po zelji posuti od gore sa parmezanom i ostaviti da odstoji oko 10 minuta, nemojte odmah seci.


6 komentara :

Surac on May 4, 2010 at 5:13 PM said...

Super izgleda...

Taša on May 4, 2010 at 5:24 PM said...

Hvala :) Obozavam lazanje i dugo mi je trebalo da ih usavrsim.

Juliet's pen / Jovana on February 5, 2011 at 1:07 PM said...

Obožavam lazanje!:) I mogu da ti se pohvalim da ih super spremam:))

Anonymous said...

I ja obozavam lazanje i recept je odlican, jedino sto ja pravim sos malo drugacije ali je i ovaj sasvim dobar :) Ko voli mozde da proba da stavi pored luka i sitno seckanu sargarepu i celer, pre paradajz sosa da doda samo malo crnog vina i na kraju malo mleka i eto takodje ukusnog sosa ;)

Taša on February 5, 2011 at 3:43 PM said...

Hehe, ovde sve ljubitelji lazanji ;)

Jovana, hehe, kao veliki ljubitelj istih volela bih i tvoje da probam ;)

Super je i taj recept sa vinom, mmmm... sigurna sam da je fantastican. Ja pravim na ovaj nacin, koji ja najvise volim. A kada spremam i decku onda uopste ne ide nikakav sos u meso, samo dinstano meso sa lukom, i manje besamel sosa, jer on voli suvlje lazanje :)

Sandra on February 6, 2011 at 12:39 AM said...

Ovo je predivno Taso i jako ukusno izgleda..odlicne slike!!!

Post a Comment

  

back to top