Kolac/Torta sa malinama

Apr 26, 2010


Pin It
Dodaj.rs

Jako jednostavan i neverovatno ukusan kolac. Za koru sam koristila cokoladni kolac ali moze bilo koji, po izboru, koji moze da posluzi kao kora, cak mogu i piskote da se stave.



      Kora:
  • 1 solja ostrog brasna
  • 1 solja secera
  • Jedan prasak za pecivo
  • Jedna kasicica kakaa
  • Jedna solja jogurta
  • 1/4 solje ulja
  • * solja je od 250 ml

    Fil: 
  • 300 grama malina
  • 200 ml soka od malina ili vode
  • Jedan puding od vanile
  • 10 kasika secera



Kora: U ciniji pomesati brasno, secer, prasak za pecivo i kakao. Dobro izmesati kasikom. Dodati solju jogurta i 1/4 solje ulja i dobro sve izmesati dok ne dobijete homogenu smesu. U tepsiju (dimenzija 22x22 cm) staviti papir za pecenje, ali tako je papir veci od dimenzija tepsije, kako bi ivice malo virile sa strane. Sipati pripremljenu smesu. Staviti da se pece u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Kada je kora gotova izvaditi je iz rerne i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Meni je ovaj put ispala bas velika kora, ne znam zasto, ali ispala je kao kada pravim cokoladni kolac sa celom merom (ovo je inace pola mere za cokoladni kolac). Posto sam i fila dobila vise, odlucila sam da ohladjenu koru prepolovim na dva dela. Dakle ako i vi zelite da dobijete dve kore, dobro ohladjenu koru preneti iz tepsije na papriru za pecenje na tacnu, tako sto cete papir za pecenje uhvatiti za dve suprotne, dijagonalne strane, a jos bolje ako je tu neko da vam pomogne, pa uhvatite za sve cetiri strane. Dugim tankim nozem pazljivo podeliti koru na dva priblizno jednaka dela. Prvo zasecite sa svih uglova, a zatim sa svake strane idite pazljivo nozem ka sredini.



Fil: U serpu staviti 100 ml soka od malina ili vode, dodati 10 kasika secera i povremeno mesati dok se sav secer ne otopi. Kada pocne da vri dodati maline i isto povremeno mesajte dok ne pocne da vri. U posebnoj cinijici izmesati 100 ml soka od malina ili vode sa jednom kesicom praska za puding. Dobro umutiti viljuskom kako ne bi ostale grudvice, i  kako se ne bi prasak zalepio za dno cinijice. Kada mesavina vode, secera i malina pocne da vri dodajte postepeno umuceni puding i neprestano mesati oko 5 minuta dok se ne zgusne. Gotovi fil ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi.

Kada se fil ohladio (ne mora skroz, ali ne treba da bude vreo) polovinu fila namazati preko donje kore, preklopiti sa drugom korom i preko nje staviti ostatak fila. Gotovi kolac/tortu ostaviti da se skroz ohladi, u frizider. Ohladjeni kolac premazati sa umucenim slagom ili cokoladnom glazurom.


2 komentara :

Vanja Milicevic on January 23, 2011 at 11:01 PM said...

ne mozes da verujes koliko mi se jede ovako nesto, cokoladno/kremasto/vocasto!njaaam!super izgleda!!!

Taša on January 24, 2011 at 11:55 AM said...

Jel mi verujes da ja jos nisam probala :D Tako me mami, a nikako da sednem i uzmem jedno parce, ali oni koji su probali kazu da je odlican kolacic. I ja najvise volim takve slatkise, coko-vocno-kremaste :)

Post a Comment

  

back to top